Lage instap fiets

Ben jij iemand die graag fietst maar wat moeite heeft met het op en af stappen? Dan is de lage instapfiets waarschijnlijk bijzonder geschikt voor jou. Misschien ben je slecht ter been of heb je af en toe last van je evenwicht? Wil je toch veilig en vooral helemaal zelfstandig fietsen? Dan zijn onze lage instapfietsen voor jou gemaakt! Het gemak van een laag frame in combinatie met de grote stabiliteit van deze fietsen geeft je een grote mate van vrijheid. Je kunt weer gaan en staan waar je wilt want het opstappen, het rijden en ook het aftappen van jouw fiets met lage instap kost je geen enkele moeite. Sterker nog, een lage instapfiets wordt ook door recreatie en toer fietsers gebruikt vanwege de grote stabiliteit en ergonomische kwaliteiten. Dit is ook de reden waarom de meeste gevestigde merken en producenten van kwaliteitsfietsen de lage instapfiets in hun assortiment hebben. Wij van fietsen.nl zijn blij om u de keuze voor een lage instapfiets ook aan te mogen bieden.

 

Wat is een lage instap fiets?

Een lage instapfiets is een gewone fiets maar dan met een extra laag frame. Vaak bedraagt de hoogte van het frame maar 47 cm. Dit is speciaal geconstrueerd om gemakkelijk van en op de fiets te kunnen stappen. Hierdoor is de fiets bijzonder geschikt voor senioren en word ook vaak aangeschaft ter vervanging van de gewone reguliere fiets. Mensen die moeite hebben met het opstappen op een reguliere fiets kunnen namelijk prima uit de voeten met de gemakkelijke lage opstap- of instapfiets. De lage instapfiets is uitgerust met een verstevigd frame. Hiervoor worden over het algemeen lichte en duurzame materialen gebruikt zoals aluminium. Het zwaartepunt van de fiets ligt door het verlaagde frame ook minder hoog waardoor de fiets een stabiele en stevige wegligging heeft. Bij stilstand kun je met de lage instapfiets zonder moeite beide voeten op de grond plaatsen. Dit geeft een gevoel van zekerheid bij de gebruikers. Vaak bepaald de angst om te vallen het leven van ouderen en mensen met een beperking. Hierdoor raken ze geïsoleerd en kunnen zelfs kleine afstanden een probleem worden. Met een lage instapfiets zijn zij weer volledig mobiel en in staat om tochtjes te maken, bezoekjes af te leggen of boodschappen te doen. Dingen die voor velen van ons gewoonlijk even snel op de fiets worden gedaan.


Verschillende types lage instapfietsen

Er zijn net als bij alle andere tweewielers verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Welke lage instapfiets voor jou de beste keus is, hangt van verschillende factoren af. Omdat de lage instapfietsen vaak door senioren gebruikt worden vormen ze een ook een gewilde combinatie met elektrische fietsen. Denk hierbij maar eens aan het gemak van de elektrische fiets met hulpmotor in combinatie met een lage instap. De e-bike uitvoering heeft dus niet alleen een laag frame maar ook een motor die je helpt bij het fietsen. Ook de keuze uit fietsen met 3, 5 of meer versnellingen kan voor jou van belang zijn. Uiteraard ga jij voor het gemak maar je wilt natuurlijk tegelijkertijd een mooie en sportief ogende fiets. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten want modern ogende fietsen met een lage of extra lage instap zijn volop en in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Hoe gebruik je een lage instapfiets?

Omdat het bij senioren en mensen met een beperking vooral gaat om het gemakkelijk op en af kunnen stappen hebben we even wat feiten over de lage instapfiets op een rijtje gezet. Natuurlijk is iedere fietser anders en individueel gebruikt men de fiets natuurlijk verschillend maar de basis van het op- en afstappen blijft hetzelfde.

Bij het opstappen sta je om te beginnen naast de fiets. Je houdt het stuur vast met twee handen waarbij het zadel naast jou op zithoogte is. Met je rug schuin naar de fiets toe zak je met jouw zitvlak op het zadel. Dit is een heel natuurlijke beweging en is vergelijkbaar met hoe je op een stoel zou gaan zitten. Het stuur van de fiets en de grote stabiliteit helpen jou en bieden ook steun bij het opstappen. Zit je eenmaal goed en stabiel? Dan til je met een simpele en vloeiende beweging je rechtervoet gemakkelijk over het lage frame en plaatst die aan de andere kant van de fiets. Je hebt nu één been links en je andere been rechts van de fiets. Omdat je op het zadel zit met beide benen nog steeds op de grond en de fiets in het midden kun je heel gemakkelijk wegfietsen. Nadat je op jouw bestemming bent aangekomen rem je af en staat net zo gemakkelijk weer met beide benen op de grond terwijl je op het zadel kan blijven zitten. Afstappen doe je ook vanuit een zittende positie waar bij het stuur, het zadel en de fiets zelf jouw ondersteunen. Het gebruik van de lage instap fiets geeft de bezitters van zo'n rijwiel een grote vrijheid. Je krijgt je zelfvertrouwen weer helemaal terug en je voelt je zeker met twee voeten op de grond.

De voor en nadelen van de lage instap fiets.

Het eerste voordeel van een fiets met lage instap, is het gemak bij het op en afstappen. Hierdoor biedt de fiets aan mensen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om (weer) volledig en volwaardig deel te nemen aan het verkeer. Een ander belangrijk pluspunt is gelegen in het feit dat de fiets een ergonomische zithouding bevorderd tijdens het fietsen. Door de speciale bouw van het frame ontlast je tijdens het fietsen jouw polsen, nek en schouders. Voor ervaren gebruikers van de lage instapfiets wordt het feit dat het zadel zo geplaatst is dat je met gemak met beide voeten op de grond kunt staan als zeer prettig en een absoluut voordeel gezien.
Het enige nadeel van een lage instap fiets is de hogere prijs in vergelijking met reguliere fietsen. Hiervoor kun je trouwens in sommige gemeenten aanspraak maken op een bijdrage in de kosten. Het betreft dan een vergoeding voor aangepast vervoer en valt onder de regeling PGB (persoon gebonden budget) of WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Hierover kun je bij het WMO-loket in jouw gemeente informatie inwinnen. Heb je een medische indicatie en de lage instap fiets nodig om te kunnen bewegen dan zou je hiervoor in aanmerking kunnen komen.